Kennemerstrand N.V.
Het ontwikkelen, onderhouden en exploiteren van het in erfpacht uitgegeven terrein duin-midden-gebied en centrumgebied, alsmede het ontwikkelen van infrastructurele werken buiten het terrein.
Centraal Nautisch Beheer (CNB)
Het CNB wikkelt het scheepvaartverkeer af op het Noordzeekanaalgebied. Het is belangrijk dat op een veilige en vlotte wijze gebeurt. Het CNB heeft als doelstelling het bevorderen van een vlotte, veilige en milieuverantwoorde afwikkeling van het scheepvaartverkeer in Velsen en het Noordzeekanaalgebied.
Recreatieschap Spaarnwoude
Door het bevorderen van een evenwichtige ontwikkeling van de openluchtrecreatie, het tot stand brengen en bewaren van een evenwichtig natuurlijk milieu en het onderhouden van het landschap blijft het recreatiegebied behouden voor de toekomst en de inwoners van Velsen en de regio. Zie ook de subdoelstelling 1.2.1 .
Zeehaven IJmuiden N.V.
Het beheren, ontwikkelen en exploiteren van het havengebied en de havenfaciliteiten en de weginfrastructuur ten dienste van de gevestigde ondernemingen, alsmede de visafslag ten dienste van de reders/aanvoerders en de groothandelaren. Een goed functionerende haven en havenbedrijf bevorderen het economisch functioneren van de gemeente.
Omgevingsdienst IJmond
De Omgevingsdienst IJmond (ODIJ) voert voor ons een groot deel van de taken op het gebied van bodem, luchtkwaliteit, geluid, omgevingsveiligheid, stikstof en asbest uit. Zij verlenen namens het college milieuvergunningen en zien er bij bedrijven op toe dat zij voldoen aan actuele wet- en regelgeving op het gebied van milieu. Indien nodig treden zij ook handhavend op.
De Omgevingsdienst behandelt ook meldingen en klachten over zaken als geluid- en geuroverlast, bodemverontreiniging en illegale lozingen.
Wij hebben ook de milieuadvisering bij ruimtelijke projecten bij de ODIJ belegd. En ze adviseren de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied en de Provincie Noord-Holland bij vergunningen die verleent worden aan grote bedrijven als TATA-steel. Tot slot voert de ODIJ namens de gemeente de Havenverordening uit.
NV HVC
Voor Velsen verzorgt HVC de huishoudelijke afvalinzameling en -verwerking en een aantal taken in het beheer van de openbare ruimte (reiniging, gladheidbestrijding). De gemeente Velsen is sinds 2020 zelfstandig aandeelhouder van HVC. In het verleden was Velsen aandeelhouder in HVC via het Afvalschap IJmond Zaanstreek. In december 2020 is Velsen formeel uitgetreden.
ReinUnie
De ReinUnie bezit onroerend goed op de gemeentewerf aan de Amsterdamseweg dat is gerelateerd aan afvalinzameling en voert het financieel beheer daarover. Tevens is de Gemeenschappelijk Regeling (GR) in dat kader gesprekspartner van de directie van HVC.