Doelstelling
Naar een duurzame economische ontwikkeling.
Uitgangspunten voor dit programma
Velsen vindt ondernemerschap, duurzaamheid en gezondheid belangrijk. We willen een gemeenschap waar mensen kunnen wonen, werken, ondernemen en ontspannen. Waar zij van de natuur genieten en gebruik kunnen maken van duurzame energie en transport. We willen zo verstandig mogelijk omgaan met de ruimte en het geld dat we hebben. Ons doel is zowel economische groei als welzijn bevorderen, waarbij we rekening houden met de grenzen van onze planeet. We willen trots kunnen zijn op Velsen. En het kunnen doorgeven aan toekomstige generaties, onze kinderen en kleinkinderen.
Het gemeentebestuur speelt een ondersteunende en stimulerende rol en probeert verschillende partijen met elkaar te verbinden. We hebben een voorbeeldfunctie en handelen daarnaar.
Met de Visie op Velsen 2050 Duurzaam Verbonden bepalen we de koers voor de ontwikkelingen binnen onze gemeente. We geloven dat investeren in kennisrijk werken heel belangrijk is voor een bloeiende economie in Velsen. Met name duurzaamheid biedt veel mogelijkheden voor economische ontwikkeling. Het gemeentebestuur kiest ervoor te investeren in ondernemers die op een duurzame manier zorgen voor innovatie, nieuwe investeringen en werkgelegenheid.
Duurzame economie
Tijdens het uitwerken van de vorige begroting stond de economie wereldwijd op zijn kop door de coronacrisis. Tijdens het uitwerken van deze begroting is het herstel ingezet, maar er zijn nog andere vraagstukken. Krapte op de arbeidsmarkt, economische spanningen en geopolitieke spanningen zorgen voor vele uitdagingen. Tegelijkertijd worden de effecten van de klimaatverandering meer zichtbaar en voelbaar. Ook zitten we mede door de oorlog in Oekraïne midden in een energiecrisis, waardoor onafhankelijk zijn van fossiele brandstoffen belangrijk is. Het kabinet heeft de doelen uit de Klimaatwet aangescherpt. Bovenstaande redenen dwingen ook Velsen tot een versnelling van de energietransitie. Voorstellen voor deze versnelling komen terug bij het kleuren van de begroting waarin het raadsakkoord en geld het rijk worden meegenomen.
De algehele economische situatie in de regio is de afgelopen jaren heel voorspoedig geweest, de Nederlandse maakindustrie heeft daar volop van geprofiteerd. Deze sector is door de grote exportpositie gevoelig voor de politieke en economische ontwikkelingen in de wereld zoals de coronacrisis en eerder genoemde uitdagingen.
Innovatie, duurzaamheid en voldoende instroom van goed gekwalificeerd personeel blijven belangrijke aandachtspunten voor de toekomstige concurrentiepositie van de visserijsector. Velsen zet in op een maakindustrie die klaar is voor de toekomst. Ook hierbij zijn voldoende personeel, innovatie en duurzaamheid voor ons belangrijke thema’s.
In offshore wind doen zich grote kansen voor. Op korte termijn worden er namelijk enkele grote windparken ontwikkeld voor de Nederlandse kust. Met het afgesloten klimaatakkoord zijn de ambities voor de lange termijn nog groter. Dit biedt veel perspectief voor Velsen en de regio.
Klimaatneutraal, circulair, klimaatbestendig en natuurinclusief
We willen de gemeente aantrekkelijker maken om in te wonen, werken, ondernemen en recreëren. Daarom stimuleren we een duurzame, groene en gezonde leefomgeving. Dat betekent dat onze manier van leven verandert. Woningen worden geïsoleerd, we hebben steeds meer zonnepanelen en een warmtepomp. We gaan anders reizen, gebruiken vaker het openbaar vervoer, de fiets en gaan te voet; en (vracht)auto's zijn steeds vaker elektrisch. Het stedelijk gebied wordt compacter, met voorzieningen op loop-/fietsafstand. Door alle veranderingen gaat de totale energievraag omlaag. Door de Regionale Energie Strategie (RES) wordt een steeds groter deel van de energie die we gebruiken, duurzaam opgewekt. De industrie in het Noordzeekanaal-gebied verduurzaamt (CES). Zo brengen we de CO 2 -uitstoot steeds verder omlaag op weg naar een klimaatneutraal Velsen.
Door het veranderende klimaat krijgen we vaker te maken met hittestress, droogte en wateroverlast. We beperken de risico's hiervan door Velsen klimaatbestendig in te richten (klimaatadaptatie).
Gezonde leefomgeving
Een gezonde leefomgeving is een leefomgeving die als prettig wordt ervaren, die uitnodigt tot gezond gedrag en waar de druk op de gezondheid zo laag mogelijk is. De maatschappelijke vraag op dit thema is groot. We investeren in een gezonde leefomgeving voor mens en dier op verschillende manieren. Dat doen we zowel binnen het programma Ondernemend en Duurzaam Velsen als het programma Wonen en Leven in Velsen. Binnen het programma Ondernemend en Duurzaam Velsen ligt de nadruk op het verminderen van de schadelijke uitstoot van bedrijven, verkeer, zeeschepen en bijvoorbeeld houtkachels. Daardoor verbeteren de lucht-, bodem- en waterkwaliteit. We pakken ook de geluidoverlast en geuroverlast aan door kaders te stellen en projecten uit te voeren. En we verlenen milieuvergunningen met het oog op een gezonde leefomgeving.
Zwerfvuil en afval
Een belangrijk onderdeel van een prettige leefomgeving is een schone openbare ruimte. Nieuwe nationale maatregelen dragen daar aan bij. Zoals de invoering van statiegeld op plastic drinkflesjes en blikjes. Ook krijgen producenten steeds meer verantwoordelijkheden om afval en vervuiling te voorkomen en op te ruimen. Ze dragen vanaf 2024 bij aan de kosten voor het opruimen van het (zwerf)afval. Eenmalig gebruik van plastic servies (bekers, borden, bestek, rietjes) is niet langer toegestaan en herbruikbaar servies is verplicht voor hotels, cafés en restaurants.
Ook Velsen en haar inwoners hebben de verantwoordelijkheid om zwerfafval te voorkomen en op te ruimen. We stimuleren het scheiden van afval binnen onze gemeente. De grondstoffen die dat oplevert worden hergebruikt. Zo werken we aan minder CO 2 uitstoot, een circulaire economie, een circulaire samenleving en een schone leefomgeving tegelijk.