Wat willen we bereiken?
Het ontwikkelen en behouden van een woningvoorraad die kwalitatief en kwantitatief voorziet in de behoefte en wensen van de bevolking, rekening houdend met instroom van buitenaf.
Wat gaan we daarvoor doen?
Programma Wonen en Woningbouw
We werken verder aan het programma Wonen en Woningbouw. Het programma moet ervoor zorgen dat we in betere samenhang aan het thema wonen en woningbouw werken en dat we onze woonambities sneller én beter uitvoeren.
Nu bouwen!
We werken in 2024 verder aan een veertigtal (woningbouw)projecten.
Pont tot Park
Het grootste project is Pont tot Park (zie ook 3.3 onder Pont tot Park). De gebiedsvisie geeft richting aan de vernieuwing van het centrumgebied van IJmuiden op verschillende thema’s: wonen, winkelen, voorzieningen, verkeer en ruimtelijke kwaliteit (waaronder groen). Stadsvernieuwing in samenwerking met woningcorporaties, marktpartijen en de samenleving.
Hofgeest
De oplevering van de 242 woningen in Hofgeest West is in 2023 gestart en loopt door. In Hofgeest Oost leggen we dit jaar het nieuwe sportcomplex van VSV aan. Als dat klaar is, starten we met de bouw van de woningen op het terrein dat VSV achterlaat.
Telstarstadion en omgeving
In 2023 hebben we de ruimtelijke uitgangspunten voor de ontwikkeling beschreven. Ook hebben we de haalbaarheid verder onderzocht. Dit vormt in 2024 de basis voor de verdere herontwikkeling van het gebied Telstarstadion en omgeving.
Oud-IJmuiden
In 2024 start BPD met de bouw van DOK 1 (93 appartementen, circa 400 m² commerciële ruimte en een parkeergarage). Voor DOK 11 is een omgevingsvergunning ingediend die we beoordelen. De planvorming voor DOK 5 pakken we in 2024 met BPD verder op.
Havenkwartier
We hebben met het oog op de prioritering van projecten het uitschrijven van een tender voor de horecakavel aan de Halkade (FISH) uitgesteld tot in ieder geval het laatste kwartaal van 2023. In 2024 kijken we of de tender weer kan worden opgepakt.
Kleinschalig Opdrachtgeverschap II
De zelfbouwprojecten aan de Lagersstraat en Van Diepenstraat naderen hun voltooiing. De laatste kavels zijn in 2023 aan de nieuwe bewoners overgedragen. Hier wordt in 2024 nog flink gebouwd. We maken de locaties daarnaast woonrijp door de bestrating aan te leggen, groen aan te planten en de straatverlichting aan te sluiten.
Tijdelijke woningen
De gemeente maakt flexwoningen mogelijk om zo snel mogelijk doelgroepen als starters, spoedzoekers en statushouders te huisvesten. Het college heeft de ambitie om de locaties Valckenhoeflaan en Paramaribostraat, sportpark Waterloo en Groot Helmduin in te zetten. We hebben bewonersavonden georganiseerd, kijken per locatie naar een passende invulling en verkennen een businesscase met de Velsense woningcorporaties. We nemen dit mee in een raadsvoorstel dat we in het laatste kwartaal van 2023 aan de raad voorleggen. Bij positief besluit zullen we invulling geven aan dit raadsbesluit in 2024.
Project 1828
Eind 2023 leggen we het bestemmingsplan ter inzage voor de ontwikkeling van 192 jongerenwoningen aan de Vlietweg 2 in Santpoort Noord. In 2024 moet daarna de vergunningsaanvraag volgen.
Betaalbaar wonen
Op de locaties Hofgeesterweg 63 en Broeklanden werkt de gemeente aan het bouwen van betaalbare koop- en/of markthuurwoningen. Hiermee speelt de gemeente actief in op het tekort aan deze woningen. De bouw aan de Hofgeesterweg moet in 2024 beginnen.
Opvang Asielzoekers
In 2023 heeft de raad de opdracht gegeven om te onderzoeken op welke plekken een opvanglocatie voor asielzoekers gerealiseerd kan worden. Het gaat om een opvanglocatie ('op land') in de periode na 2024 voor 261 plekken. Eind 2024 moet deze dus gereed zijn.
Voortgang overige projecten
In 2024 verwachten we te starten met de bouw van de locaties Platbodem (72 woningen) en Zuiderkruisstraat (58) en hotel Spaarnwoude (149 kamers met een wellnesscentrum). Verder ronden we de bouw van de Schouw in Velsen-Noord (36 woningen) af en starten we met de aanleg openbare ruimte. Daarnaast volgt in 2024 de definitieve vergunning van Blekersduin (44). Zie voor Kustplaats paragraaf 1.1.
Prioriteren: Slim bouwen
Ook in 2024 voorzien we dat er onvoldoende ambtelijke capaciteit beschikbaar is om alle ruimtelijke initiatieven in ontwikkeling te nemen. Daarom is het belangrijk om (nieuwe) ontwikkellocaties te prioriteren (wat doen we nu en wat doen we later). Dit doen we volgens het door de raad vastgestelde scenario 'Slim bouwen'. Hiermee geven we prioriteit aan woningbouwlocaties waar relatief veel woningen gerealiseerd worden en/of woningtypen worden gerealiseerd waar veel vraag naar is (bijvoorbeeld voor starters, ouderen en spoedzoekers). Door werkprocessen daarnaast efficiënter in te richten proberen we de beschikbare capaciteit optimaal te benutten.
Fijn wonen in Velsen
Het begrip wonen gaat niet alleen om de woning, maar ook om de woonomgeving, leefbaarheid, herstructurering, stedelijke vernieuwing en duurzaamheid. Ook het huisvesten van lagere inkomensgroepen en diverse doelgroepen, welzijn en zorg en maatschappelijke voorzieningen spelen een belangrijke rol. Een voorbeeld van een project waar meerdere van deze onderwerpen samenkomen is het project Veerkracht in de wijk, van waaruit het actieplan Velsen-Noord is ontstaan. We gaan dit jaar verder met de uitvoering.
Verbinding tussen wonen en zorg
We treffen voorbereidingen voor het opstellen van een lokale woonzorgvisie. De wet Versterking Regie op de Volkshuisvesting schrijft voor dat deze uiterlijk 1 januari 2026 door gemeenten wordt opgenomen in hun volkshuisvestelijke programma's.
Reguliere activiteiten
Jaarlijkse afspraken met corporaties en huurders
Jaarlijks stellen we prestatieafspraken op met de woningcorporaties en huurders. Dit om bestaande en toekomstige bewoners fijn te laten wonen in een prettige gemeente voor een betaalbare prijs. Dit jaar actualiseren we, naast het jaarprogramma, ook de meerjarige afspraken.
Woningmarkt, versnelling en netwerk externe partijen
Van de gemeente wordt verwacht dat zij een actueel beeld heeft van de ontwikkelingen op de (regionale) woningmarkt. Hierop maken we beleid en voeren we plannen uit. Dit doen we niet alleen. We hebben hiervoor bijvoorbeeld corporaties, ontwikkelaars, investeerders en bewoners nodig. Samen maken en houden we Velsen aantrekkelijk. We organiseren daarom periodiek bijeenkomsten onder de noemer Platform Bouwen en Wonen om kennis uit te wisselen.
Samenwerken in de regio
Velsen werkt met de gemeenten uit de IJmond en Zuid-Kennemerland samen in een regionale woningmarkt. In het Woonakkoord Zuid-Kennemerland/IJmond 2021-2025 staan de gezamenlijke doelen en acties voor wonen geformuleerd. Denk hierbij aan het toevoegen van voldoende betaalbare woningen, duurzaam wonen, wonen en zorg, betaalbaarheid van de bestaande voorraad, de woningmarkt en onderzoek.
Instrumenten op orde
Er komen een aantal wetswijzigingen aan. De Huisvestingswet gaat veranderen, de Wet Regie op de Volkshuisvesting komt er aan, de Wet Goed Verhuurderschap biedt nieuwe mogelijkheden. We onderzoeken de gevolgen van deze nieuwe ontwikkelingen op onze huidige verordeningen, beleidsregels en instrumenten en doen waar nodig voorstellen om deze aan te passen of nieuwe regels op te stellen.